
visie
Waarom eten we? Voeding is meer dan brandstof. Het geeft je lichaam de bouwstenen die het nodig heeft om goed te functioneren. Van denken en leren tot ademen en bewegen, van je spijsvertering tot je immuunsysteem en zelfs je stemming en veerkracht. Alles draait op de energie en voedingsstoffen die je binnen krijgt. Door jezelf goed te voeden, ondersteun je je balans, veerkracht en levensenergie.
Toch eten we niet alleen om ons lichaam te voeding. We eten ook omdat het lekker en gezellig is, of als troost, beloning of afleiding. In een wereld waarin slankheid en een 'healthy lifestyle' overheersen, kan dit leiden tot een verstoorde relatie met voeding en je lichaam. Schuldgevoel, schaamte en een laag zelfbeeld kunnen je verder verwijderen van iets wat juist zo natuurlijk zou moeten zijn: genieten van eten.
Het doorbreken van ongezonde eetgewoontes of emotioneel eetgedrag vraagt meer dan wilskracht en doorzettingsvermogen. Wát je eet, beïnvloedt niet alleen je honger- en verzadigingsgevoelens via hormonen, maar ook je stemming en emoties. Dit wordt geregeld via signaalstoffen die neurotransmitters worden genoemd zoals serotonine, dopamine en GABA. De aanmaak en werking van deze stofjes is afhankelijk van de kwaliteit van je voeding en de gezondheid van je lichaam.
Mijn aanpak is tweeledig. In de eerste plaats onderzoeken we wat nodig is om de fysieke balans te herstellen. We zoeken uit welke mogelijke onderliggende oorzaken je klachten zoals energiegebrek, eetverslaving, weinig mentale veerkracht, een hormonale disbalans of gewichtsproblemen beïnvloeden. Als je lichaam weer in evenwicht is, wordt luisteren naar je natuurlijke signalen gemakkelijker! Van daaruit kunnen we, indien nodig, inzicht krijgen in de diepere lagen van je eetgedrag. Wat heb je écht nodig als je trek hebt in snacks, suiker, koffie of alcohol? Waarom val je steeds terug in bepaalde patronen? Wat heb je écht nodig op die momenten? Door deze inzichten leer je terug in je kracht te staan en bewuste keuzes te maken.
Tijdens het hele leer- en groeiproces bepaal jij de richting die je wil uitgaan en de stappen die je wil zetten. We stappen af van rigide eetregels, beperkingen of eetschema's. Jij neemt ownership over jouw gezondheid! Ik begeleid je op jouw pad naar meer inzicht en zelfbewustzijn.
Benieuwd wat dat voor jou kan betekenen?



OVERmij
Hallo! Mijn naam is Renée, en ik begeleid met passie mensen zoals jij naar een bewuste en gezonde relatie met voeding. Wanneer je goed voor je lichaam en geest zorgt, geef je jezelf de energie en veerkracht om volop in je kracht te staan!
De één-op-één begeleiding die ik jou bied is gebaseerd op wetenschap en ervaring:
-
Mijn jarenlange werkervaring (2010 - 2023) als klinisch diëtiste in het GZA Sint-Augustinus ziekenhuis waar ik met verschillende specialisten en paramedici kon samenwerken.
-
De start als zelfstandig voedingsdeskundige (sinds 2021) waar ik mijn ervaring en inzichten vanuit de reguliere gezondheidszorg combineer met deze vanuit de complementaire gezondheidszorg, met een specifieke interesse in de wisselwerking tussen voeding en psyche.
-
De bacheloropleiding Voedings- en dieetkunde (AP Hogeschool), de postgraduaatopleiding Orthomoleculaire gezondheidszorg (HoWest) en bijkomende opleidingen herborist (Europese Academie) en voedingspsychologie (ACT Academie) die mij een brede kijk op voeding en gezondheid geven.
-
De opleidingen integrale basiscoach (Open Mind) en ACT of Acceptance and Commitment Therapy (ACT Academie) die mij de nodige tools geven om ondersteuning te bieden bij de uitdagingen van gedragsverandering.
-
De opleiding hulpkok (PIVA) en eigen kookexperimenten waardoor gezond eten ook heel erg lekker kan zijn!
Omdat de beroepstitel 'diëtiste' naar mijn gevoel teveel geassocieerd wordt met lightproducten, crashdiëten en louter vermageren, gebruik ik liever de term 'voedingsdeskundige'. Niet het cijfer op de weegschaal, wel de lichamelijke en geestelijke gezondheid van mijn cliënten staat voorop.