Hoewel boekweit officieel tot de zaden behoort, wordt het nutritioneel bij de (pseudo)granen gerekend. Het is net als granen rijk aan zetmeel, maar het bevat meer eiwitten, mineralen en antioxidanten. Focaccia uit de supermarkt is doorgaans gemaakt van geraffineerd tarwemeel. Geraffineerd betekent dat de vezels en mineralen die van nature aanwezig zijn in het graan verwijderd worden. Door te kiezen voor volkoren bloem krijg je heel wat meer vezels en mineralen binnen die je bloedsuikerspiegel helpen stabiliseren, je darmflora gezond houden en je lichaam gezond houden.
Wist je dat de olijfolie in focaccia helpt om je bloedsuikerspiegel te stabiliseren?
Focaccia wordt traditioneel gemaakt met veel olijfolie. Deze gezonde olie levert heel wat waardevolle voedingsstoffen en het zorgt ervoor dat het zetmeel uit het graan trager wordt verteerd. Je bent langer verzadigd en ervaart geen energiedip na de maaltijd. Omdat veel van de gezonde stoffen in olijfolie verloren gaan door verhitting, zet je de temperatuur van de oven beter wat lager.
Boekweit is van nature glutenvrij en daardoor erg geschikt voor mensen met gevoelige darmen.
Tarwe is het meest gegeten graan in het Westen: brood, ontbijtgranen, crackers, pasta, pizza, koek, gebak,... . De populariteit van tarwe gaat ten koste van variatie in het doorsnee Westers voedingspatroon en het zorgt voor een overdaad aan gluten. Bij mensen met de auto-immuunziekte coeliakie reageert het immuunsysteem op deze eiwitten, waardoor het darmslijmvlies wordt aangetast. Een levenslang glutenvrij dieet is dan een noodzaak.
Een overdaad aan gluten kan je darmwerking, je immuunsysteem en je hersenfunctie verstoren, ook wanneer je geen coeliakie hebt.
Toch is er ook een hele groep mensen bij wie geen antistoffen in het bloed worden gevonden, die vrijwel dezelfde klachten hebben als bij coeliakie: een opgeblazen gevoel, buikpijn, diarree, constipatie, winderigheid, vermoeidheid, hoofdpijn, een slechte concentratie en/of zelfs huiduitslag. Wanneer zij gluten verminderen of vermijden voelen ze zich opmerkelijk beter! Intussen wordt dit erkend als glutensensitiviteit of non-celiac gluten sensitivity.
Een verklaring kan zijn dat gluten de darmwand meer doorlaatbaar maken, waardoor onvoldoende verteerde voedseldeeltjes, maar ook bacteriën en virussen gemakkelijker in je bloedbaan terecht komen. Dit resulteert in een overactief immuunsysteem, wat je lichaam veel energie kost. Glutenbevattende granen bevatten ook opiumachtige stoffen die in je bloedcirculatie kunnen komen wanneer ze niet voldoende worden afgebroken in je spijsverteringsstelsel. Wanneer ze binden op de opiumreceptoren in je hersenen, kunnen ze daar de werking van je hersenen verstoren.
De specifieke darmklachten zoals winderigheid, een opgeblazen buik, krampen en stoelgangsproblemen kunnen worden verklaard door de zogenaamde FODMAP's (Fermenteerbare Oligosacchariden, Disacchariden, Monosacchariden And Polyolen) in tarwe. Dit zijn koolhydraten die door mensen met gevoelige darmen minder goed worden verteerd. Doordat ze niet worden opgenomen, trekken ze vocht aan met als gevolg dat de darmen uitzetten en pijn kunnen veroorzaken. In de dikke darm worden de koolhydraten door je darmbacteriën gefermenteerd, waardoor er gassen ontstaan. Mensen met een prikkelbare darm en/of chronische vermoeidheidsklachten zijn vaak gebaat bij het verminderen of vermijden van gluten in hun voeding!
Focaccia met boekweitmeel
Ingrediëntenlijst
500 gram volkoren boekweitmeel
400 ml water
150 ml extra vierge olijfolie
2 eetlepels chiazaad
1 eetlepel wijnsteenpoeder (= bakpoeder)
1/2 koffielepel natriumbicarbonaat
een handvol zongedroogde tomaten (ca. 15 stuks)
kruiden naar smaak: - verse of gedroogde salie, rozemarijn, tijm, oregano, basilicum,... - ik gebruikte: 1 tak verse rozemarijn, 10 verse blaadjes salie, 1 takje (met zijtakjes) verse tijm, enkele takjes verse oregano - kruidenzout van Herbamare, zwarte peper
Bereiding
Verwarm de oven voor op 150°C.
Laat de zongedroogde tomaten uitlekken en hak ze grof. In geval van verse kruiden: spoel ze schoon en hak ze fijn.
Meng het meel, het chiazaad, het wijnsteenpoeder, het natriumbicarbonaat, het zout en de kruiden in een grote mengkom.
Voeg het water en de olijfolie toe en meng alles goed door elkaar met een spatel of een klopper.
Bekleed een ovenschaal met bakpapier. Ik gebruikte een lage glazen ovenschotel. Doe er het deeg in.
Bak ongeveer een 45 minuten in de voorverwarmde oven. Controleer of het gaar is door er met een satéprikker in te prikken. Als er niets blijft kleven is de focaccia klaar.
Superlekker en verzadigend bij een salade, soep of groentenomelet! Tip: Je kan de focaccia in porties snijden en invriezen.
Het recept werd gebaseerd op een recept uit het kookboek Gezond zondigen en hartig genieten van Tartelies.
Comments